Vinařství Castello di Montegiove
Umbria
Umbria
Hrad Montegiove (zal. 1281) se tyčí na hranici starého městského státu Orvieto a Perudžie. Patří mezi nejstarší v Umbrii a od roku 1780 je hrad sídlem současných majitelů, markýzů Misciattelli. Jejich panství se rozkládá na ploše téměř 1200 hektarů úchvatné umbrijské krajiny, kde se nachází vzrostlé dubové lesy, vinice a olivová pole. V současné době přechází statek na ekologické zemědělství. Samotné vinařství hospodaří na 13 hektarech té nejlepší půdy. Hlavními produkty jsou extra panenský olivový olej a červená vína Orvietano Rosso DOC, Umbria Rosso IGT. Vinařství sází na lokální Sagrantino, Canaiolo Nero, Montepulciano – místně známé jako Morellone a Barberu.
V roce 2024 jsem měl tu čest být jedním z třiceti účastníků z celého světa, kteří se zúčastnili vinařského sympozia v Perudžii. Mezi dvěma desítkami vinařů mne zaujala osobnost Lorenza Misciatelliho, současného majitele vinařství Castello di Montegiove. Ten rodinné „hrabství“ spravuje od roku 2002, kdy se po studiích vrátil do Umbrie z Dánska. Jejich červená vína v kategorii rezerva (vyráběná jako jedno-odrůdová nebo cuvée) mne zaujala svojí opulentností, mnohovrstevnatostí a řemeslnou kvalitou. A tak chybělo už jen málo abychom se dohodli na spolupráci.
331 Kč bez DPH / 401 Kč s DPH
Víno světlejší rubínové barvy, ve vůni připomíná švestkový či višňový kompot. Je to cuvée tradičních odrůd z Umbrie, Sangiovese a Canaiolo. Ponechte jej nejméně hodinu otevřené než si ho začnete užívat. Je to velmi dobře pitelné svěží, lehké a ovocné víno s příjemnou kyselinkou a zemitým podkresem. Složení: Sangiovese a Canaiolo. Alkohol: 13,5%
623 Kč bez DPH / 753 Kč s DPH
Všechny hrozny pro výrobu „téčka“ pocházejí z jediné vinice „La Selva“. Vyrábí se z pečlivě vybraných hroznů, které se ručně sbírají v dokonalé zralosti a pečlivě se vinifikují. Víno zraje 24 měsíců výhradně ve středně „toustovaných“ nových francouzských sudech barrique a tonneaux. Výsledné víno má intenzivní tmavě granátově červenou barvu, příjemnou vůni pečených zralých ostružin, třešní v brandy, růže, santalového dřeva a sladkého tabáku. Intenzivní ostružinovou a třešňovou chuť, výrazné třísloviny a silně patrnou osobnost. Toto víno se hodí k dlouhému zrání a ideálně se snoubí se zvěřinou, divočákem nebo pečeným a dušeným masem. Nikdy nezapomeňte na dekantaci. Složení: 100% Sagrantino čtyř různých klonů. Alkohol: 14%
544 Kč bez DPH / 658 Kč s DPH
Víno má tmavě rubínovou barvu. Nejdříve hrozny odrůdy Sagrantino a Montepulciano fermentují 15 až 20 dní v nerezových nádobách. Následuje 12-ti měsíční zrání na barikových sudech a dalších 12 měsíců v 10 hl sudech slavonských. Ve vůni můžeme objevit tóny vanilky, v ústech pak švestkový a višňový kompot s intenzivním dlouhým tříslem. Je to velké, mnohovrstevnaté, strukturované víno určené k dlouhému zrání. Složení: Sagrantino a Montepulciano. Alkohol: 14%