Jak objednat víno, které jste si vybrali? Pošlete objednávku na shop@winepassion.cz nebo volejte 602 559 316.

Jízda po italsku

V Renocaru jsme pro vás otevřeli degustační Wine store. Plánujete cestu za vínem do Itálie? Pak vám možná přijde vhod pár našich doporučení. A pokud letos podobné ambice nemáte, pak jste zváni do naší brněnské butikové vinotéky Wine Passion, kde můžete Itálii objevovat prostřednictvím skvělých vín při nejedné degustaci, které pro své přátele a partnery pořádáme.

V Renocaru jsme pro vás otevřeli degustační Wine store. Plánujete cestu za vínem do Itálie? Pak vám možná přijde vhod pár našich doporučení. A pokud letos podobné ambice nemáte, pak jste zváni do naší brněnské butikové vinotéky Wine Passion, kde můžete Itálii objevovat prostřednictvím skvělých vín při nejedné degustaci, které pro své přátele a partnery pořádáme.

Wine Passion Tour aneb jak poznat Itálii netradičně?

Při našem vinném výletu jsme se rozhodli navštívit čtyři vinařské oblasti – Toskánsko, Valpolicellu, Prosecco a Friuli. A cestovali jsme netradičně od jihu k severu. To proto, že jsme si cestu do Toskánska – vinařského srdce Itálie, zkrátili a využili méně tradiční způsob přepravy – autovlak. Svá BMW jsme večer naložili ve Vídni abychom se ráno probudili v Livornu. Odtud jsme pak za necelou půldruhou hodinu dorazili do našeho prvního vinařského cíle, městečka Greve in Chianti. V Greve má svoje sídlo naše partnerské vinařství, Ambrogio e Giovanni Folonari. (pozn.: S jejich Chianti riserva La Forra 2015 jsme letos získali stříbrnou medaili ve Wine & degustation). V jeho blízkosti najdete i jejich dva luxusní butikové resorty (La Pietra, Cabreo).

Jako „základnu“ pro výlety po Toskánsku doporučuji lokalitu mezi Florencií a Sienou. Já vybral Castellinu in Chianti a nedaleký resort Castello La Leccia, zámeček uprostřed vinic a navíc s nádhernými výhledy do krajiny. Odtud je to asi 13 kilometrů do Bindi Sergardi, vinařství o kterém se dočtete níže. Někteří kolegové, se sníženým podvozkem proživali pětikilometrové „nervy“ na strada bianca – šotolinové cestě, kterou pro nás zvolil Google. Rodina Casini, majitelé Bindi Sergardi, je nuvěřitelně charizmatická a pohostinná. Ochutnali jsme u nich nový ročník Chianti La Ghirlanda 2018, riservu Chianti Calidonia 2016 a taky překrásnou supertoskánu Cabernet Moceni 2013.

Den druhý jsme pak využili k výletu do Montepulciana a nedalekého rodiště slavného vína Brunello, do Montalcina. Pokud si chcete vychutnat toskánské zatáčky a překrásné výhledy do okolí, pak zvolte okresku vedoucí přes Buonconvento. Ostatní trasy po rychlostních silnicích jsou zbytečně nudné…

Den třetí byl ve znamení přesunu do Valpolicelly. Pro cestu do Florencie je dobré zvolit místní cesty. Pro zbytek cesty jsme pak zvolili dálnici, abychom si ještě stihli užít oběd a shopping ve Veroně. Lago di Garda a Valpolicella si zaslouží  více než jeden den, to by se ale náš pětidenní výlet musel natáhnout alespoň na týden. Degustace červené Valpolicelly u Armanda Fumanelli byl pro všechny účastníky zážitkem, korunovaným 16,5% Amarone.

Den čtvrtý byl ve znamení objevování světa bublinek. Valdobbiadene, samotné srdce Prosecco, je rodištěm Ruggeri. Jednoho z nejprestižnějších vinařství, které vyrábí Giustino B, Prosecco, do kterého se zamiloval Silvio Berlusconi. Po lehkém obědě to byly už jen dvě hodinky do Cividale dei Friuli. Tady jsme si nemohli nechat ujít návštěvu vinařství Tunella, které se u nás proslavilo čtyřmi tisíci prodaných lahví Sauvignonu. Taky Friuli si zaslouží více jak jeden půlden. Nicméně, pracovní povinnosti volají a my se po snídani musíme vydat na šestihodinovou cestu zpět k domovu.

Nejlepší Chianti pochází z Bindi Sergardi

Jedním z vinařství, které máme tu čest vám představit je toskánské Bindi Sergardi. Je jedním z nejstarších italských vinařství, které letos slaví 672 let své existence. A právě vína tohoto vinařství jsme přihlásili do březnového Grand testu Chianti magazínu Wine& degustation. Nemůžu skrývat nadšení z výsledku. Chianti classico Calidonia 2015 získalo zlatou medaili a 94,4 bodů. Výborně obstálo i aristokratické Chianti Ser Gardo 2018 oceněné 90 body. Nicolo Casini, 90 letý majitel vinařství vás nadchne i dalšími víny, jako třeba „supertoskánou“ Simbiosi 2015, která krásně snoubí ovocnost a sametovost Merlotu se zemitostí Cabernetu. Pestrý repertoár tohoto vinařství si rozhodně zaslouží samostatnou degustaci, kterou pro vás rádi připravíme. Více na www.winepassion.cz/vinarstvi/bindisergardi/.

Valdobbiadene – v srdci Prosecco

Milovníkům šumivých vín oblast Prosecco není třeba představovat. Jejich přírodně kvašená vína jsou u nás hodně populární. V samotném srdci Prosecco se nachází vesnice Valdobbiadene, která vás oslní malebnými scenériemi všudypřítomných kopců posetých vinicemi. Vinařství Ruggeri patří k jedněm z nejuznávanějších. V loňském roce byl tradiční sortiment Prosecca rozšířen o novinku, růžové Prosecco Argeo, které snoubí svěžest odrůdy Glera s ovocností Pinotu nero.

Název vinařství Tunella neberte doslovně…

Friuli (Furlánsko) je region, který je nám při našic cestách do Itálie nejblíže. Může se pochlubit celou řadou pěkných bílých vín. Vinice ve Friuli-Venezia Giulia jsou ovlivňovány polohou mezi Alpami a Jadranem. Oblast se vyznačuje velmi teplými dny a chladnými nocemi. A jsou to právě tyto teplotní rozdíly, které dodávají vínům krásné aroma a svěžest. Po „prozkoumání“ několika  desítek vinařství jsem se nadchnul pro dvě z nich. Rodinné vinařství Tunella umí skvělý Pinot grigio, ještě lepší Sauvignon a taky lokální odrůdu Ribolla gialla. Za ochutnání stojí jejich sametový, kulatý Cabernet sauvignon nebo osobitější Merlot.

Když jsem před třemi lety koketoval s myšlenkou otevřít pro přátele vinotéku, měl jsem jasný cíl. Objevovat v Itálii u nás dosud neznámá vinařství a vína těch nejlepších z nich přivážet pro své přátele a klienty Renocaru.